2017. május 16., kedd

Az Ardmore és Fée Halsted

A Nagy Utazásunk utolsó állomása,  Howick közelében , lenn a völgyben, hatalmas ősfáktól körbeölelt területen található mühely, alkotóház, az afrikai csoda : ARDMORE.
Megálmodója :
Fée Halsted Rhodesia-ban nőtt fel egy szerető , viszonylag nagylétszámu családban. Lovakat is tartottak a marhákon kívül és talán innen indult el  benne az állatok szeretete. Jó volt ott gyereknek lenni :)
Az egyetemet már itt Dél-Afrikában,  Pietermaritzburg-ban végezte és többek között a kerámia szakot is felvette az órák közé.  Ez gyakorlatilag eldöntötte  kapcsolatát a kerámiával.
Nem akarok  senkit életrajzi adatokkal terhelni, de mint érdekességet kiemelném, hogy Fée később tanít itt az egyetemen, de a rendszerváltás után, mint nemkívánatos fehér személyt elbocsájtják.
Ez után alapítja meg ezt a különleges kerámiákat létrehozó mühelyt.  Mert a szerelem volt a kerámia :) amin nem fogott a politika.
Fekete, ügyeskezű, tanulni vágyó fiatalokat vesz fel. Az általa megálmodott tárgyak kerülnek ki a kezük alól.
Egész mást készítenek, mint ami itt megszokott volt. Nekem először az európai szecesszió jutott eszembe róluk. Az alkotók, mindig azt a szobrot készítik el, ami leginkább közel áll hozzájuk, vagyis testre szabott alkotás van :) A minták a természet hű másai egy kis zulu fantaziával ötvözve.
Fée-nek fontos a megmérettetés és emiatt sokszor küldi kollekciójukat versenyekre, kiállításokra.
És hamar megjön a hírnév, bekerül a legrangosabb kiállító termekbe, London, Párizs New York meghódítva :)
Nagyon tetszik, hogy elviszi az alkotókat a művészeit, bemutatja őket, hisz ez egy közösség, nem is akármilyen. A tárgyak egyediek és csillagászati árakon találnak gazdára. Emiatt , aki elkészítette nagyon jól meg van fizetve. Egyedi bérrel, inkább tisztelet díjnak mondanám.
Amikor ott jártunk és fesztelen körbevitt minket a vitrinek között, megláttunk furcsa, nem odaillő portrékat tányérokra festve a falakon.  Elmondta, sajnos az egyik oldalon levők már nem élnek. Fiatalon itt hagytak minket. AIDS.
Emiatt , itt a parkban létesített egy AIDS menhelyet ahol az itt dolgozók ha fertőződtek később át tudnak lépni az Örökkévalóságba.
Fée családja a mintákat áttette textilre is, lehet tapétát  kapni és bútor huzatot is.
Sok képet kiválogattam, fogadjátok desszertként e csodálatos ország művészeitől.









































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése