2015. október 19., hétfő

Sondelani tortenete


Ezzel a fiuval Balint veletlenul akadt ossze a hegyek kozott. Eleinte o volt a kirendelt idegenvezeto, kesobb baratsagbol is egyutt masztak ezeket a latszolag kopar sziklakat, megbeszelgettek az elet dolgait.
Sondelani apjakent tiszteli Balintot mikozben csaladja legoregebbjei rettegve feltek a feher embert.
Ezen a hetvegen en is megismertem ot es elmeselte nekunk csaladja tortenetet, megmutatta nekunk a ledozerolt szulofalu romjait, enekelt es beszelt azzal a csattogo jellegzetes hanggal, amit bushman oseitol tanult.

Kishugat is ravettuk erre, kicsit ugy ereztem magam, mint Kodaly a nepdalkutato.
Egy kis rovid ismertetes kik is a Bushman~nek:
Busmanok Dél-Afrika régiójának egy népcsoportja. Legnagyobb számban Botswana területén élnek, kisebb csoportjaik megtalálhatók a szomszédos országokban is, elsősorban Namíbiában. A "szan" szó - ahogy magukat nevezik és a környező népek is hívják őket - annyit jelent, mint "a föld tulajdonosa", "a föld birtokosa". A busman nevüket a holland telepesektől kapták (bosjeman), amely angol megfelelője "bushman", jelentése "a bozót embere", mivel éjszakánként a bozótosba húzódtak vissza.
Genetikailag az egyik legosibb csoportba tartoznak. 
Alacsony termetuek, sziv alaku arcuak, jellegzetes kiallo nagy faruk van, boruk vilagos. Ezeket az alapvetoen bekes vadaszo embereket mindenki irtotta, leginkabb a feher, mert siman levadaszta a tenyesztett allatokat is. Ebbol aztan szinte egy nepirtas lett.
Sondelani csaladjanak fenmaradasa a ded~, vagy ukmama zulu szerelme kovetkezmenye volt. Magyaran a megszuletett utodok mar nem tipikusan bushman~nok lettek. 
Otthonukat, foldjeiket elfoglalta a szazadfordulon egy feher farmer es ok ott maradhattak bermunkaskent. 
A mai fekete kormany sem kulonb a regitol~miutan nemzeti parkka nyilvanitottak a volgyet, az ott elo fekete csaladokat (kb 350 embert) kitelepitettek, otthonaikat a folddel tettek egyenlove, egy~ket kerti virag orzi a regi portak emleket a mezon, nehany sir........a farmert kifizettek.
A kormany nagy kegyesen evi het napot biztosit a bushman~nak a ritualis eland vadaszatra.
Az o hitvilagukban az eland biztositja a kapcsolatot az o lelkuk es a "nagy teremto" kozott.
Miutan ok hagyomanyos modon vadasznak, a het nap legtobbszor keves Nem gyakorolhatjak zavartalanul a tobb ezer evre visszameno gyogynovenyeken alapulo gyogymodokat sem. 
A teruletek felparcellazottak, vagy allami vagy magan, az aki evezredek ota ott el, annak nem jar semmi. A jelenletuket bizonyitjak ezek a szikla rajzok, tobb mint 3000 eve. Kozel 300 iyen registral barlang rajz van ezen a teruleten.


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése