2016. március 19., szombat

Nyomok a homokban

Whatever Juhan does it’s about adding value, always!
He is no stranger to Nature Conservation and social responsibility; he is highly knowledgeable, fully qualified and dedicated wildlife ranger.
I would recommend this course to any nature caring individuals and families.
Dear Sensei Juhan, my friend,
How do I ever begin to thank you for being such friend?
The best part of our friendship is that we both know how special we are to each other.
Thank you for always being there to enjoy good times with, for taking the time to listen.
You always have something kind or comforting to say, and your advice has steered me in the right direction, again and again.
Thank you for knowing me almost as well as I know myself!
I also want to thank you for sharing my hard times and my happy times.
Your friendship and caring make each of them better. When I met you, I met a friend for life.

You are always close to my heart.

Balint karate -edzoje, baratja Juhan , igazi vador es nyomolvaso egy fantasztikus tanfolyamot hirdetett amin persze nekunk feltetlenul reszt kellett vennunk. En ugyan szabadkoztam, h talan tok mindegy, h oroszlan vagy leopard nyomat velem felismerni az orrom elott a homokban, mindenkepp menekulesre fogom a dolgot....Meggyoztek es elmentunk. Koran reggel volt a talakozo a pretoriai nemzeti park bejaratanal a vetitovel ellatott eloadoban. Ez egy egesz napos program, ami a kulonfele allatok nyomainak a rendszerezesevel indult, novenyevo, paros vagy paratlan ujju, ragadozo, macska vagy kutyafele stb.
Kepzeljetek, h az orrszarvoakat is fel lehet ismerni a nyomaik alapjan, a feherorrszarvue a nyom, akkor nyero vagy, mert tok szelid es felvak a szerencsetlen, amde ,ha feketee a nyom, akkor futas, jobb ha mar hanyatt homlok menekulsz is. Juhan rendithetetlenul magyarazott majd kimentunk a haz ele es valodi levagott, preparalt allatlabakkal probalgattuk frissen szerzett tudasunkat. Mikor mindenki vegigtapogatta ezeket elindultunk elesbe egy viszonylag nagy 12 szemelyes nyitott terepjaroval olyan helyekre a parkban ahol nem tapostak meg ossze a nyomokat a latogatok. Itt nem lehet setalni csak autoval lassau menetben nezegelodni.
Juhan sokszor leszallt es megvizsgalta, h van-e az auto elott ertekelheto nyom? Kozben a hutoladabol finom szendvicseket kaptunk meg jeges vizet, jol jott :)
Rengeteg srtucc csalad bamult meg minket, na nekik nagyon egyszeru, felismerheto nyomaik vannak. Talakoztunk negy dobbent abrazatu Rhino-val, akik inkabb csak a hallasukra tudnak hagyatkozni . A tarsasag a vizi monguz nyomait tudta legbiztosabban felismerni. Szerencsere itt nem elnek nagymacskak..De azert a sokfele antilop meg bakok laba nyoma jol osszekeveredett a fejemben. Egyedul a zsirafera emlekeztem biztonsaggal ..:)
A nap vegen Juhan eloallt a kovetkezo javaslattal, talan le kellene vizsgaznunk a tanultakbol.... jajaj
Visszamentunk az eloadoterembe es megkaptuk a 5 kerdest egy nyomtatvanyon. huha...pfu...
Eredmenyunk mondhatnam ...szereny ... lett, de hat nem is keszulunk hivatalos vadornek.
Megtudtuk, h ez az alaptudas, aki ezt hibatlanul elsajatitja, az kb seperhet mar a portan. Nagyon komolyan veszik, mar az, aki tenyleg elhivatottsagot erez Afrika vadjainak a megmentesere, a harcra a vadorzok ellen, az elhagyott kis es nagy allatok istapolasara. Juhan pont ilyen, nagyon jo fej, kokemeny, komoly karate sikerekkel a hata mogott es elkepeszto nagy tudassal az allatokrol es a nyomokrol. Fantasztikus eloadas volt cseppet sem untam, pedig angol tudasom enyhen szolva silany  ):
Szeretnenk nepszerusiteni itt Del-Afrikaban ezt a tanfolyamot, emiatt nehany sor angolul a helyi olvasoinknak.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése