2018. november 26., hétfő

Gyula

Sajnos egyre sürgetett az idő minket és Gyulát emiatt igen felületesen néztük csak meg.
Az Almasy kastélyt, bár remek interaktív kiállítás volt benne, szinte végig szaladtuk, fel van újítva ugyan de ezt a kastélyt sem kerülték el a pusztítók. Még csecsemő otthonként is működött.
A megye sokat tesz azért, hogy a turisztikai központ várfürdő mellett a kastély is célpontja legyen az odautazóknak.
Persze az Almásyak mellett a Harruckernek és a  Wenckheim-ek is tulajdonosai voltak e pompás palotának.
Teremavató ünnepséget tartottak 2011-ben a Harruckern János Közoktatási Intézmény gyulai központjában. A város legnagyobb, 260 személyes terme ezentúl a Wenckheim nevet viseli. A rendkívüli eseményre elfogadta a meghívást Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő és gróf Engelbert Wenckheim
Jókai Mór gróf Wenckheim József Antalról mintázta az Egy magyar nábob című regényének hősét. Wenckheim Krisztina pedig híres volt jótékonykodásairól: az egyik árvaháznak például százezer forintot adományozott az 1800-as évek végén. Gróf Wenckheim László pedig a hiedelmekkel ellentétben már Széchenyi Zsigmond előtt megalapozta a magyar lótenyésztést..
A kutató előadását követően Gróf Engelbert Wenckheim lépett a mikrofonhoz: az Oettinger-, és a Pécsi Sörgyár tulajdonosa azért utazott Bécsből Gyulára, hogy részt vehessen az ünnepélyen. Gróf Engelbert Wenckheim elmondta: bár már törve beszéli a magyar nyelvet, a hazája mindig Magyarország, Békés megye és Doboz marad.
Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő pedig azt emelte ki: azért költözött haza Dobozra Angliából, hogy az embereket szolgálhassa. A karizmatikus grófnő szerint sokkal büszkébb a család által épített templomokra és iskolákra, mint egykori kastélyaikra.
A várat csak kívülről néztük de a sok szobrot láttunk és egy görög-keleti templomba is betévedtünk. Egy finom kávé és egy pohár frissítő  száraz vörösbor után meg sem álltunk Szarvasig.


                                                          Almásy kastély


                                                                A szerb templom


                                                A szerb templom gazdasági bejárati kapuja




                                                        A megye kastélyai





                                                 A megesett házikacsa ivadéka
                                                1948-49-es hősök emlékműve





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése