2018. december 4., kedd

A grincs-kályha

Amikor a napunk egész másképp alakul, mint ahogyan elképzeljük.
Érdre menet az útról pont rá láttunk a nagytétényi kastélyra és már meg is született a terv, hogy visszafele bekukkantunk oda, ha már a sors így felkínálta a lehetőséget,nézzük meg ezt is :)
Szerényen, de azért karácsonyi díszbe öltöztették az épületet, hisz adventi kiállítást rendeztek benne erre a hónapra. Se előtte se utána nincs nyitva e remek kastély, azon kevesek egyike amely legalább falaiban restaurálva van. Itt is a tulajdonosok alatt tönkrement minden, hol kigyulladt, hol kirabolták, majd a háború után az állam.....így van írva a táblán ....átvette a tulajdonosoktól.....ez valójában talán kisajátítást jelent, nem gondolom, hogy pénzt adtak érte, mert akkor a megvette szó lett volna odaírva. Szóval átvették.
Az Iparművészeti múzeum bútor kiállítása volt sokáig a profilja a kastélynak. Ma is láttunk gyönyörű szekrény-remekeket, intarziákat, sőt a mai ifjú asztalosnak tanuló  fiatalok munkáiból egy kis ízelítőt. Hol tudják ma a megszerzett tudásukat pénzzé tenni ? Talán csak a restaurálás területén.
A teremőr, hajdani rádióamatőr / HA7IQ/ hehehehe mesélte, h ő anno a gödöllői kastélyban is járt közvetlen az oroszok látogatása után....hogy mi volt ott ? ! Leírnom is rettenet.
Kellemes karácsonyi zene szólt most itt viszont minden fele, jól be is volt fűtve...tényleg kitettek magukért erre a pár nap nyitvatartásért.
A kertbe összefutottunk egy madarász postással :) aki odukat és etetőket állított fel a park háborítatlan fáin. Miközben a leveleket hordja, be-benéz, kiürült-e az etető :)
Bálint nekiáll etetőket gyártani, hisz az ő ereiben asztalos vér csörgedez és már a cinkék itt topognak a teraszon ......mikor készül el télre a kecó ? :)


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése