2018. december 10., hétfő

Adventi kőrút James Bond-dal

Pozsony-Prága és Bécs
Ez volt az útvonal, egy fantasztikus gyorstalpaló. Az első állomás Pozsony volt, a hideg és nedves reggeli órában alig lézengtünk az utcáin. A szlovákok nem végeztek fél munkát, sehol egy magyar felírat ...bár nem igaz ez így, mert a táblát az épületről ahol majd 80 évig a magyar országgyűlés ülésezett, azt magyarul el lehetett olvasni és Rákoczi emléktáblát is találtunk. A koronázási útvonal pedig csak kis koronákkal van jelölve, szerintem a magyarokon kívül senki nem gondolja el...hogy mi is ez a sok korona a kockaköveken. Végülis elég, ha mi tudjuk.Különösképp nem kavart fel Pozsony, nyoma sincs annak, hogy valaha királyi koronázó város lett volna. Pedig 11 királyt és 8 királynőt koronáztak itt meg. Érdekes az is, h az elcsatoláskor Pozsony lakosságának 40 % német, 40 % magyar és a fennmaradó 20 % vegyes nemzetiség volt.Érdekes az is, h a szlovákok a történelmet úgy tanítják, h magyar uralomból szabadultak fel.
Itt még nem is tünt fel annyira, de amikor elértük Prágát és a városnézés egyfajta üldözéses csapatversennyé alakult, éreztem, h itt valami nem stimmel.
Az idegenvezetőnk, aki amúgy kb 150 cm se igen volt, teljes inkognítóban vezette a csoportot a városokban. Ez gyakorlatilag úgy nézett ki, h ő elől rohant, beburkolózva teljesen a kabátjába, sapka behúzva orrnyeregig, a mikrofon eldugva a gallér alá és suttogva , fejet leszegve sorolta a látnivalókat. Mi rohantunk utána , de sokszor meglépett :) Semmi nem utalt arra, h összetartoznánk. Míg a többi idegenvezető egy hosszú boton valamiféle jelzést emelt a magasba, h a csoport lássa merre jár, nálunk ez pont fordítva volt. Egy alkalommal az esti Prágában egy pár konkrétan elveszett.
Kicsit söröztünk is meg lecsúszott melegítés gyanánt egy-két kupica Beherovka is :)
Rettentő sokan voltak az utcákon és még térképet se kaptunk, szóval nem kis kihívás volt !
Mi a Bálinttal viszont kifejezetten elégedettek voltunk, imádtuk a rengeteg meseszép épületet és a mozaikokat. Az utcák kisméretű  fekete és fehér kocka kövekkel vannak burkolva. Érdemes ez ügyben ezt a cikket is elolvasni....
http://www.breuerpress.com/2008/01/07/zsido-sirkovekkel-koveztek-ki-a-pragai-setalo-utcakat/
Vasárnap kora reggel elindultunk a bécsi adventet is megnézni. Az idő egyre zordabbá vált, Bécset beterítette a szemét, amit a viharos jeges szél , mit sem törődve a császárváros patináns műemlékeivel mindenfele szétfújt.
James Bond itt is ügyelt az inkognítójára de már addigra valamennyien felkészültünk arra, hogy 5-6  lépésnél távolabb tőlünk ne jusson :) 
Az esti órákra visszaértünk Budapestre és meglepetten tapasztaltuk, hogy a Vár fél 9 -kor gyakorlatilag teljesen üres volt. Szerintem  mindenki Prágában maradt :)


















A prágai pályaudvar 






































































Bécs




























Buda





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése