2017. február 5., vasárnap

Szerelmem Montagu

Átvészelvén a karácsonyi ünnepeket elindultunk visszafelé de egy másik úton . Sok mindent tudtam róla, hogy ott a legnagyobb borvidék, meg a világban kapható aszalt gyümölcsök jelentős része innen származik , hogy a termékeny lankák a hegyek lábaiig mind mind a szorgos és meg nem hátráló búr lakosság keze nyomától ontja terméseit. Ezek az emberek ott is meg tudtak telepedni ahová már zulu be sem tette a lábát, mert éhen halt volna. A hegyek és völgyek ölelkező karjaiból lassan előtünt a kisváros Montagu.
Nem tudtam, hogy szerelem lesz első látásra, de így volt és Bálint megértő volt mint mindig :)
Először gyertek velem sétálni, hogy együtt élvezzük az utcáinak szépséges látványát, a házait, a kerteket. Itt nem kell ágaskodni, hogy egy zsebkendőnyit láss a kerítésen túlról....gyakorlatilag nincsenek kerítések. Ezt nem győzöm hangsúlyozni, mert az ország keleti fele egy börtön...
A Fő utcában az egyik sarkon van egy pici tó és a partjain körben a fákon ibis-ek fészkelknek. Minden évben eljönnek ide valahonnan és itt a város közepén kikeltik a fiókákat , felnevelik majd tovaszállnak mind :) Van egy kis fedett pad és onnan lehet őket akár órákig figyelni zavartalan.
A Fő utcán van az idegenforgalmi hivatal ahol érdeklődni lehet helyi lehetőségekről. Miközben ezt tettük a falon megláttam egy macskát ábrázoló fotót. Kiderült, hogy ez a cica ott lakott az irodába és őmiatta még egy figyelmeztető közlekedési táblát is csináltattak, hogy megóvják a cicát az esetleges elütéstől. Na , én ezektől a dolgoktól olvadok :)
Az ibis-ek tava körül egy kis érdekes csatorna húzódott, észre sem vettem először. De aztán pont feltünt egy férfi amolyan melós ruhában és látjuk, hogy valamit ügyködik a csatornánál és utána elkezd futni. Persze a kiváncsiság erősebb volt az udvariasságnál és megkérdeztük, mit is csinál?
Kiderült, hogy olajfa ültetvénye van és a várostól kap naponta 1 órányi vizet a tóból. A tó vizét naponta cserélik a falun átfolyó patakból és a lecserélt vizet meg lehet venni. Mindenfelé vannak csapok és zsilipek és a férfi azért futott, mert megengedte a csapot a csatornába és az idő ketyegett, menni kellett további csapokat kiengedni :)  Búr találmány :)
Beszélgettünk lakosokkal, sokan Cape Town-ból költöztek ide , őket is vonzotta a gyönyörű vidék bár itt télen azért elkel egy kis fűtés ,meg vannak hegyi majmok is. De úgy látszik ezzel is meg lehet barátkozni.
Még sosem ettem bárányt és a Bálint azt javasolta, kóstoljam meg, mert itt a Karoo-ban az állatokat szabadon tartják, jó lesz az íze, nem szabad kihagyni..... Hát fergeteges volt, nagyon izlett !!!!
A parkolókban a zúzott kő helyett az üzemekben feldolgozott mandulahéjat terítik el :)
A Montagu-ról szóló bejegyzést kénytelen voltam feldarabolni, mert túl sok érdekesség volt itt, nem akartam összezsúfolni.
A város
Az art deco szálloda
Két művész
Az alpaka farm









































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése