2017. január 11., szerda

A fazekasmester

Amikor az útvonalat megterveztük, Bálint nekem mindenben szabadkezet adott, választhattam bármit és bárhol.  Így fordult a figyelmem erre a fazekas mesterre aki Swelladam-ban él és ehhez csak egy pici kerülőt kellett megtennünk.
Hogy jól körül tudjunk nézni a városban  a szállást is itt foglaltuk le. Ezek azért viszonylag egyszerű  de nagyon kultúrált hotelek és az ágyhoz reggeli is jár. B & B
Amint megtaláltuk a házat, a fő utcától pár lépésnyire az volt a fura, hogy csak egy derékig érő kő kerítése volt, mintegy mondjuk jelzésértékűen. Se csengő, semmi, kapu tárva-nyitva.
Beléptünk a kertbe ami igazán hangulatos volt és onnan már lehetett látni a másik házat mely a műhelynek adott otthont. Az is nyitva, be is léptünk. Eleinte kiállító terem volt, szépen elrendezett tárgyakkal, posterekkel, majd hátra fele haladva az igazi műhelybe léptünk. De jó is volt ott...
Ismerős tárgyak, festékek, mázak, ecsetek, írókák, korongok...kemencék.
Végül a sok nézegetésnek a tulajdonos érkezése vetett véget, betoppant David a mester.
David Schlapogersky és felesége Felicity már itt született Dél-Afrikában ,európai ,német, az üldözetetés és a háború elől menekülő  bevándorlók  gyermekeként. 1972-ben találkoztak és azóta házasságban élnek és együtt alkotnak. Felicity fest és mázaz a férje pedig korongozik és a kemencét rakja. Már az égetés is ujdonság volt számomra, mert kerozinnal fűti fel a több mint 1000 fokra.
Mindig kisérletező kedvű mester művei sokfélék, kicsit hajlanak a népi kerámia felé, de mindenképp hozza az európai hatásokat.
Oktatja is az érdeklődő kezdőket , végtelen türelem és a szakma tisztelete árad belőle. Talán üldözött zsidósága miatt fokozott figyelem került rá és a szinesek körében csak " Mózesnek " hívták. Ő viszont akin csak tudott segített, legendássá vált a jóakarata.
Beszélgetésünk alatt megérkezett Felicity is, törékeny pici asszony. Fantasztikus harmónia van e két 
ember között.
Gyermekeik sikeresek és ők is a művészeti életben találták meg a létüket. / mozaik :) /

























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése