2017. január 7., szombat

Elsona , a Shangaan-i asszonyok és egy svéd nő

Ez a gyönyörú város Graaff-Reinet a meseszép épületein kívül még több érdekességgel lepett meg.
Egy nagyon szinvonalas üzlet amely a többiektől eltérően igen érdekes kerámiát árult. Persze rögtön megakadt a szemem rajtuk. Nagyon üde szinei voltak, jó minőség és aranyos rajzok, nem naiv művek amik jellemzőek az itteni fazekas munkákra.
Végtelenül kedves és kézséges eladó leány...itt managernek titulálják, nem berzenkedett a fotózás miatt, sőt azt is elmondta, hogy ezeket a főleg étkezési kerámiákat Elsona nevű nő mühelye készíti.
Annyira sikeres, hogy a világ minden tájára szállítanak.Sajnos semmi egyebet valójában az alkotóról nem sikerült kinyomoznom. A Karoo , a hegyek ihlették, könnyű neki :)
www.elsonastudio.com













                                             A lenti plakáton látható fiatal nő nem Elsona


 Másik gyönyörűség nem messze ettől a bolttól egy kevésbé divatos üzletben ért.
Amikor Bálint  a vérmérgezésével a korházban volt, ott a falakon láttam először ezeket  a szépséges szines varrott képeket. Most párnahuzat formájában botlottam beléjük.
Nagyon tetszenek és most sem kaptam valójában az alkotóról közelebbi információt csak annyit ,hogy itt


 Dél-Afrikában egy norvég misszionártius felesége kezdte el ezeket varrni, csak úgy az idő eltöltésére. Megtanította a környezetében élő shangaan-i asszonyokat is erre a technikára.
A dolog annyira felfejlődött, hogy ma már nemzetközi viszonylatban is érdeklődnek e munkák iránt. Az asszony már nem varrja csak tervezi azokat.
Irma van Rooyen a neve, ő alapította és ezen a web oldalon megnézhetitek az alkotókat is.
www.kaross.co.za
Milyen érdekes, hogy vannak fehér emberek itt, akik felkarolják a nem fehéreket és fantasztikus egységben alkotnak valami nagyon szépet.
























Harmadik hölgy akit szeretnék bemutatni  Kelet-Afrikában élt . Svéd gyökerekkel , ma Melbourne-ban él. Az ő munkáit is itt, ebben a boltban láttam meg és annyira szépnek, finomnak és elegánsnak éreztem, hogy szeretném megismertetni Őt.
Csak néhány képét tudtam itt lefotózni, de megtaláltam a FB. oldalát, nézzétek meg ott is, álomszép :)  https://www.facebook.com/HeidiLange.Melbourne/photos/
és egy kis életrajz magyarra fordítva:
https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://www.heidilange.net/%3Fcontent%3Dstore&prev=search









1 megjegyzés:

  1. Imádom a szemeidet, ahogy látsz velük és észreveszed a szépet az értéket! :-)

    VálaszTörlés