2017. január 13., péntek

Rácsok nélkül : Swellendam

Jelenleg télben élő kedves olvasóimat nem ingerelvén írom csak le, hogy itt , haladva Nyugat felé a Karoo-ban már eléggé meleg van. A fazekastól kilépve szemben a sarkon egy kerthelységes kávézó volt, ahová rögvest be is tértünk, hogy egy tonikkal szomjunkat oltsuk és a foglalások közül nyugodtan kikereshessem a swellendami szálláshely cimét.
Leültünk, elkezdtem kibogarászni a cimet, látom African Shades....felnézek, a kávézónak is ez a neve :) hahahaha  nahát, pont oda ültünk be ahol a szállásunk volt .:)
érdemes véginézni milyen egy átlagos árfekvésű szállás .
http://www.booking.com/hotel/za/african-shades.html
Ebben a legérdekesebb az volt, hogy nem volt kerítés egyáltalán, és az ablakon nem volt rács .
Tehát a városban olyan jó a közbiztonság, hogy efféle úri huncutságokra nincs szükség !
Reggel kinéztem az ablakon és az autóra pillantva vettem észre, hogy egy pici madár nézi magát a visszapillantó tükörbe, időnként felrepült izgalmában de mindig visszatért és nem tudott betelni a látványtól :)
Reggel elindultunk várost nézni és elsőként a Drostdy múzeumot végeztük ki, érdekessége a korabeli berendezés, melléképületekben asztalos és cipészmühely, börtön és a történet a rabszolgákról.
Az utca emberére kitérve itt már jól látható a " szinesek " jelenléte. Ők azok akiknek külsejében megjelenik a fehér behatás :)  de nem csak abban,  hanem a mentalításában is. Az utcák már nem szemetesek és a bűnözés kezd csökkenni.   Szóval az ősök között fehér bőrű ember is volt. Itt az esetek 99,9 % -ban fekete bőrű leány lett terhes egy fehér férfitől. Wikipedia szerint is látszik a tömeg és az afrikaans nyelv ismerete is.

Swellendam
 • Black African 15.4%
 • Coloured 63.1%
 • Indian/Asian 0.3%
 • White 19.5%
 • Other 1.8%
First languages (2011)[2]
 • Afrikaans 81.3%
 • Xhosa 9.5%
 • English 4.8%
 • Sotho 1.1%
 • Other 3.4%  
Betértünk egy galériába is, hogy képet alkothassak a Dél-afrikai művészekről . Egy aranyos, pici színes hölgy végig kalauzolt  és kérdéseinkre elmondta, hogy sok képet eladnak, nincs oka panaszra. Egy fehér hölgyé a galéria és úgy látszik jó érzékkel veszi meg az eladásra kínált műveket.
Itt Dél-Arrikában rengeteg a szálláshely, a legkisebb faluban is található, mert az emberek napnyugta után már nem vezetnek. Nagyon veszélyes, mert állatok kerülhetnek az utakra, itt nem oroszlánra kell gondolni, hanem egyszerű bak vagy kudu...esetünkbe pl tehén  :(   Ezek szállások szépen vannak berendezve és mindig vannak képek a szobákban a falakon.
Sajnos az idő szorított minket és tovább kellett indulnunk, hogy mi is beérjünk a következő állomáspontra sötétedés előtt.
                                           a legtöbbet fényképezett Dél-afrikai templom



                                          A Drostdy múzeum kívülről szemben a szállással
                                           Ezek azért tudtak élni ...
















                                          Mandela mindehol jelen van ..



                                          A galéria bejáratánal egy díszített virágtartó
























                                          Bálinttal mindenhol szerettek fotózkodni a nők :)


                                          és végül a hiú kismadár :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése