2017. január 3., kedd

Mr. Badenhorst

Kedves Mindenki !
A három hete tartó , 4000 km-t  felölelő hatalmas körutazasunk első bejegyzése következik.
Elöljáróban elmondanám, hogy két párhuzamos témáról fogok írni. Egyrészről magát az utazást, másrészrről az emberekről akikkel az utazás alatt megismerkedtünk.
Ez teljesen szubjektív, ahogy én tapasztaltam meg itt Dél Afrikában az életet.
Sajnos az uatazási irodák kínálatában nem szerepelnek ilyen helyek, városok is csak elvétve.
Első nap
Durban------Maclear
Ez egy viszonylag hosszú szakasz volt, de gondoltuk, még elég pihentek vagyunk hozzá.
Hajnali 4-kor indultunk az N 2-es autópályának titulált úton.
A korai indulás oka egyrészt az volt, hogy kikerüljük Umtatát. Ez a város nem a nevezetességeiről lett híres hanem a durva erőszak, a létbizonytalanság , a visszamaradottság ...olyan hely ez amit jobb elkerülni. Betörik az autó ablakait....had ne soroljam. Emiatt az 56 -os utat választottuk , ez egy alsóbbrendű út, megközelíti a Drakensberg-et, emiatt a kora reggeli és késő délutáni időszakokban leszállhat a köd. Délre már ott is voltunk.
A városka egy szép vízeséssel büszkélkedett.
Sajnos olyan förtelmes út vezetett oda, hogy megvétóztam a lejutást.
Szerencsére Bálint nem egy feladós fajta, rögtön bekopogott az egyetlen házba az út mentén hátha tudnak másik utat a vízeséshez.
Kitárult előttünk a kapu és egy fantasztikus afrikaans idegenvezető élete
Mr. Badenhorst
Ez a fiatal házaspár valaha munkakapcsolatban volt amiből szerelem és hazasság lett. Önálló vállalkozást akartak nyitni és emiatt megvették ezt a 8 hektáros , vizeséssel és más természeti szépségekkel tarkított területet kis szerencse folytán. A folyó másik oldala törzsi terület és emiatt az ott élő törzsfőnökkel jobb baráti kapcsolatot ápolni. A főnöknek két kérése volt, egyik , hogy havonta egyszer mobil klinika állomásozzon a területükön, másrészt , hogy egy kis ABC-t üzemeltessenek itt.
A két gyerekecskét otthon tanítja a feleség az állami tanrendnek megfelelően, 4. osztályig. A körülmények nagyon szerények de gyakorlatilag mindenük megvan. Kiemelném a vízszolgáltatást és a hűtőszekrényt.  / Az út folyamán meggyőződtem arról., hogy az afrikaans népcsoport valami hehetetlenül talpraesett, erős, életrevaló és bizik magában, megold mindent :)
A világ legzöldebb vízpumpája : átalakítja a sebességet nyomásra , ez az a pumpa ami minden nélkül képes vizet pumpálni alacsonyabb helyről magasabb helyre.
A hűtőszekrényük, egy faszénnel megtöltött ketrec veszi körbe a  fadobozt. A faszénre csepegtetett víz egy feketére festett kémény huzatának hatására hirtelen elpárolog. Ez a légmozgás akkora hőenergiát von el a dobozból, hogy hűtőszekrényként üzemel.
Esővizet összegyüjtik, locsolnak, mosnak. Az összes zöldségszükségletüket megtermelik. Épp pogácsa sütéshez készülődtek, gyerekek is aktivan...az asztal tetején ugrálva :) A bútorokat is ők készítették. Vendéglátásra vannak berendezkedve...A férj vadvizi evezős is...kép mellékelve :)




                                            talán ő egy magyarországi gólya  :)



                                          Az a bizonyos hütőszekrény


                                          Az elérhetőség, hátha valaki menne
                                          ott fenn középen az a pici folt  :)
                                                    Sütés a konyhában


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése